Skip to main content

آموزش تصویری تحلیل عاملی اکتشافی

کاربرد تحلیل عاملی اکتشافی

هرگاه تعداد زیادی سوال براساس ادبیات پژوهش یا مصاحبه شناسایی کرده باشید و هیچ ایده ای برای دسته بندی آنها ندارید می توانید از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده نمایید.

تعیین حجم نمونه در تحلیل عاملی اکتشافی

همانطور که گفته شد تحلیل عاملی اکتشافی مبتنی بر داده کاوی است بنابراین به حجم نمونه بسیار زیادی نیاز دارد. برای اطمینان از کافی بودن حجم نمونه از آزمون بارتلت و شاخص KMO استفاده می شود. حجم نمونه در روش تحلیل عاملی برای هر متغیر ۵ تا ۱۰ نمونه و بطور کلی در مجموع نهایتاً ۳۰۰ نمونه توصیه شده است. دو روش سنجش تناسب حجم نمونه جهت تحلیل عاملی اکتشافی با نرم افزار SPSS عباتند از: 

  • محاسبه آماره KMO : Kaiser-Mayer-Olkin
  • آزمون کروی بودن بارتلت: Bartlett’s Test of Sphericity

شاخص کفایت نمونه Kaiser-Mayer-Olkin یا به اختصار آزمون KMO ویژه تحلیل عاملی اکتشافی است و نشان می‌دهد آیا داده‌ها برای انجام محاسبات تحلیل عاملی اکتشافی کافی است یا خیر. مقدار KMO باید از ۰.۵ بزرگتر باشد؛ در برخی متون آمده اگر مقدار KMO‌از ۰.۹ بیشتر باشد بسیار عالی است و اگر از ۰.۵ کوچکتر باشد قابل قبول نیست. برخی دیگر نیز معتقدند مقدار این آماره بیش از ۰.۷ باشد همبستگی‌های موجود برای تحلیل عامل بسیار مناسب است. چنانچه بین ۰.۵ و ۰.۶۹ باشد باید دقت زیادی بخرج داد و اگر کمتر از ۰.۵ باشد برای تحلیل عاملی مناسب نیست.

تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزار   SPSSدر دو دقیقه

تحلیل عاملی اکتشافی آن است که پژوهشگر تعداد زیادی گویه (متغیر قابل مشاهده) گردآوری کرده است و حال می‌خواهد این گویه‌ها در قالب چندین خوشه مشابه دسته‌بندی کند. هر خوشه یا عامل شامل مجموعه گویه‌هائی خواهد بود که باهم همبستگی بالائی داشته و با سایر خوشه‌ها همبستگی پائین دارند. خوشه‌هایی با یک یا دو عنصر نیز می‌توانند حذف شوند.

 از منوی Analyze فرمان Dimention reduction گزینه factor را انتخاب کنید:

سطح معنی داری آزمون بارتلت باید کمتر از 0.05 باشد تا نشان دهد که بین گویه های یک عامل همبستگی بالایی وجود دارد و از طرفی دیگر بین گویه های یک عامل و عامل دیگر هیچ همبستگی وجود ندارد

کادر تحلیل عاملی باز خواهد شد. متغیرهای مدنظر را به کادر Variables منتقل کنید.

دکمه Descriptive را بزنید و گزینه KMO And Bartlett’s Test of Sphericity و Coefficient را فعال کنید

دکمه Extraction را فشار دهید. در کادر ظاهر شده از قسمت Method روش Principal components یا همان مولفه‌های اصلی را انتخاب کنید که به صورت پیش فرض انتخاب شده است. برای Egienvalue واریانس مقدار ویژه عدد ۱ را وارد کنید و چون از روش همبستگی استفاده می‌شود گزینه Correlation Matrix را فعال بگذارید.

برای انتخاب روش چرخش دکمه Rotation را فشار دهید. روش Variamax را انتخاب نمایید.

گزینه Option را انتخاب نموده روی گزینه های Sorted by size  و suppress absolute value less than تیک بزنید و در انتها  برای گزینه suppress absolute value less than از مقدار۰.۳  استفاده کنید تا بارهای عاملی زیر 0.3 از تحلیل عاملی حذف شوند.

انجام تحلیل عاملی اکتشافی

انجام تحلیل های کیفی

انجام تحلیل عاملی تاییدی

انجام  تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی پایان نامه شما با بهترین کیفیت و در اسرع وقت

تلفن جهت ثبت سفارش آنالیز آماری 09398696972